Emekli Temmuz Zammı: En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak?

Milyonlarca emekli, Temmuz zammını beklerken, en düşük emekli maaşı alan 3,6 milyon kişi için kök maaş tehlikesi sürüyor. Beklentiler, en düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL’ye çıkarılması yönünde. Ancak kök maaş düzenlemesi yapılmazsa milyonlarca emekli 10 bin TL almaya devam edebilir. SSK ve Bağ-Kur emeklileri için zam beklentisi yüzde 25, memur emeklileri için ise yüzde 20 oranında. İşte emekli zammı ile ilgili son gelişmeler...

Arti Para Nedir Taksitli Arti Para Nasil Kullanilir

Emekli zammında beklenti ne?

SSK (4a), Bağ-Kur (4b) ve Emekli Sandığı (4c) emeklilerinin Temmuz zammı ile ilgili her gün yeni kulis bilgileri geliyor. 2024’ün ilk dört ayında enflasyon yüzde 18,72 olarak gerçekleşti. Mayıs ve Haziran enflasyonlarının açıklanmasıyla emeklilerin ve memurların zam oranı netleşecek. Altı aylık enflasyonun yüzde 25’in biraz üzerinde gelmesi bekleniyor.

Para2

Memur emeklilerin maaşında durum ne olacak?

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, enflasyon farkı kadar zam alacakken, memur emeklilerinin zam oranı, enflasyon farkı ve toplu sözleşme ile belirleniyor. Yasal düzenleme yapılmazsa memur emeklilerinin zam oranı SSK ve Bağ-Kur emeklilerine göre 5 puan eksik, yani yüzde 20’de kalabilir.

Türk Parası Refah Payıı

Refah payı olacak mı?

Geçen dönemde olduğu gibi, bu yıl da emekliye refah payı verilme ihtimali bulunuyor. Bazı ekonomistler, tüm emeklilerin maaşlarına eşit oranda yapılacak bir artış ile refah payının da eklenmesiyle emekli zammının yüzde 30’u bulabileceğini ifade ediyor.

Para-2

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Ocak 2024’ten bu yana 10 bin TL olarak uygulanan en düşük emekli maaşıyla ilgili son kulis bilgisi, yüzde 25 zamla 12 bin 500 TL’ye çıkarılması yönünde. Ancak en düşük emekli maaşı alanlarda kök maaş sorunu devam ediyor. Kök maaşı 8 bin TL’nin altında olan bir emekli, Ocak 2024’ten bu yana 10 bin TL alıyor. Yüzde 25’lik Temmuz zammı durumunda maaşı değişmeyecek ve 10 bin TL almaya devam edecek. Ekonomi yönetiminin bu soruna bir çözüm getirmesi bekleniyor.

Para Emekli Tl Maas G6 U G Cover

Sosyal Güvenlik Uzmanından Açıklama

Sosyal güvenlik uzmanı İsa Karakaş, ekonomi yönetiminin bu düzenlemeye karşı olduğunu belirterek, “Açlık sınırı 17 bin TL, dolayısıyla Temmuz ayına kadar açlık sınırı 20 bin TL’yi bulacak. Açlık sınırının yarısındaki bir rakam kabul edilemez. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu seviyeyi yükseltmesini bekliyoruz” dedi. Karakaş, kulis bilgilerine göre en düşük maaşın en az 12 bin 500 TL olması yönünde baskılar olduğunu ifade etti.

PARA-1

Muhalefetin teklifleri arasında bulunan ‘intibak yasası’ konusuna da değinen Karakaş, 1 Ocak 2013’te yürürlüğe giren ve 2000 yılı öncesini kapsayan intibak düzenlemesinden emeklilerin yüzde 70’inden fazlasının faydalandığını belirtti. Son seyyanen zamlarla birlikte memur maaşlarıyla memur emeklileri arasında oluşan uçurum nedeniyle, bu sorunun yeniden gündeme gelmesi bekleniyor.

Kaynak: dünya gazetesi