SGK ve Bağ-Kur emekli aylıklarının 2024'te memur emeklisine eşitlenmesi kararı alındı ve tüm emeklilere (4a, 4b, 4c) yüzde 49,25 oranında zam yapıldı. En düşük emekli maaşı 7500 liradan 10 bin liraya yükseltildi. Ramazan ve Kurban bayramları öncesinde emeklilere verilen bayram ikramiyesi de yüzde 50 artışla 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarıldı. Ancak, enflasyonist ortamın devam etmesi nedeniyle emeklilerin beklentisi tam olarak karşılanamamış durumda.

2024 sonu enflasyon tahminine göre yüzde 36, üst bant ise yüzde 42 olarak açıklandı. Bu durumda, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler ve devam eden enflasyonist ortam, iktidarın emeklilere yönelik vereceği cevabın kritik önemde olduğunu ortaya koyuyor. Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan, konuyla ilgili olarak AK Parti'nin emeklilere yönelik yaptığı bir araştırmayı köşesine taşıdı.

Babacan’ın yazısında şu ifadeler yer aldı:

"AK Parti’nin seçmen tabanında, 65 yaş üstü önemli bir yer tutuyor. Babacan’ın kulis haberine göre; AK Parti, bu kesime yönelik araştırmasında ilginç sonuçlara ulaştı. Son dönemdeki ekonomik kriz ve bir türlü dizginlenemeyen enflasyonun sonuçları seçmen tabanının uzaklaşmasına neden oldu. AK Parti’den uzaklaşan bu grupta, yüzde 30 oranında erime olduğu ortaya çıktı. Gençlerin oyları konusunda sıkıntı yaşayan parti, orta yaş seçmenine kıyasla emekli ve yaşlı seçmeninde çözülme saptadı.

Emeklilerin ekonomik durumu, son yıllarda katlanarak artan hayat pahalılığı, emekli maaş artışında son dönemde yaşanan sorunlar ve son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından 5 bin lira planlandığı açıklanmış olmasına rağmen 3 bin lirayla sınırlı kalan bayram ikramiyesinin bu olumsuz sonucun nedeni olduğu konuşuluyor.

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, dün Sözcü TV'de katıldığı yayında seçim öncesi emekli maaşlarında seyyanen artış olabileceği ihtimalini dile getirdi. Ekonomi yönetiminin derinlemesine çalışmalar yaptığını belirten Erdursun, bir duyumu paylaşarak, "Emekli aylıklarına 2 bin, 3 bin, 4 bin lira seyyanen artış gelebilir. Net bir bilgim yok ama bu konuyla ilgili aldığımız duyumlar çalışmanın olduğu yönünde" dedi.

Erdursun, daha önce yaptığı bir değerlendirmede, emekli maaşı ve bayram ikramiyesine yapılan zammın yetersiz olduğunu ifade etmişti. Seyyanen zam olması durumunda en fazla 5 bin lira artışın mümkün olduğunu belirten Erdursun, kamuoyunda dolaşan 10-12 bin lira gibi rakamların gerçekçi olmadığını vurguladı.

Kaynak: kocaeligazetesi.comMuhabir: Evrim Tuna Şahin