Genel anlamda Muhtarlar, 

Köyde veya mahallelerde yapılması gereken işleri takip eder ve gerçekleştirilmesinde yardımcı olurlar. Aynı zamanda muhtarlar, genel yönetimin temsilcisi sıfatıyla da yasaları ve hükûmet emirlerini halka duyurur. Genel yönetimle ilgili işlerin köyde ve mahallesinde uygulanmasına yardımcı olur.

Son günlerde toplumun bazı kesimleri, köylerde muhtarlıklar kalsın ama büyükşehirlerde muhtarlıklar kaldırılsın gibi tartışmalar içerisine girdi?

Konu israf...

Aslında gereksiz birçok harcamaların olduğu bu ortamda Muhtarlıklar kaldırılsın düşüncesi bence yanlış!

Şöyleki;

Muhtar, devletimizin dili, gözü ve kulağıdır. 

Yani Muhtar devlettir.

Muhtarlar siyasi partilerin temsilcisi değildir. Fevri olarak heyetiyle beraber seçime girerler. Seçildikten sonra da herhangi bir siyasi parti görüşüne sahip olmadığından tüm halkı kucaklarlar. Tüm halkta muhtara sahip çıkar.

Zaten bu tartışmalarda köy muhtarlıklarıyla ilgili bir sıkıntı yok!!!

Sadece bazı kesimler büyükşehirlerde muhtarlıkların bir işlevi yok iddiasındalar!!!

Bence Büyükşehirlerde muhtarların çok büyük işlevi var...

En büyük işlevi de ulaşılır olmasıdır. 

Halk kolaylıkla muhtarlara ulaşabilir. Mahallede yapılması gereken işleri muhtara iletir. Çalışan halkımızın işlerinin yoğun olması sebebiyle zaten bu kişiler işi ve evi arasında mekik dokumaktadır. Bu iş yoğunluğunda Büyükşehirlerdeki bürokrat veya Belediye Başkanlarına ulaşabilmesi zordur. Bu sebeple halkın en büyük yardımcısı muhtarlardır.

Yani, Muhtarların ikinci büyük işlevi, ulaşabilir olmasıdır. 

Kolaylıkla bürokrat veya belediye başkanlarına ulaşabilirler. Hiçbir bürokrat veya belediye başkanının muhtarlara cevap vermemesi söz konusu bile olamaz. Çünkü bastığı dalı kesmezler. Çünkü muhtar halktır, halkın kendisidir ve halkın sözcüsüdür. Bu sebeplerle,

Büyükşehirlerde gerek bürokratların gerekse Belediye başkanlarının en büyük yardımcısı muhtarlardır. Muhtarlar mahallesindeki eksiklikleri (Yol, asfalt, kaldırım, aydınlatma sorunları, güvenlik sorunları v.s) ilgili kurumlara iletir. İlgili kurumlarda bu sorunları yerine getirmeye çalışır. 

Büyükşehirlerde birçok muhtar arkadaşımız olduğundan bunlara birebir şahidim. 

Büyükşehirlerde muhtar odaları hiç boş olmaz. Halkımız muhtarlara mahallesinin sorunlarını söylediği gibi kendi şahsi sorunlarını da açarlar. Çünkü muhtarları samimi bulurlar. Çünkü halk olarak devletimizin yanında olduğunu hissettiği en samimi yerler muhtarlık odalarıdır. Bir çayın, bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı olduğu yerler bu ufacık muhtarlık odalarıdır. Halkımızın iş yoğunluğundan evinde olmadığı dönemlerde önemli evraklarının güvenle teslim edildiği, emanet edildiği yerlerdir muhtarlıklar.

Büyükşehirlerde muhtarlara verilen maaşın israf olarak görülmesi de yanlıştır. Çünkü muhtarlar mahallesinin sorunlarını görüşebilmek için gerekli kurumlara, bürokratlara veya belediye başkanlarının yanına gitmek için masraf ederler. 

Ne yapacak?

Bu kurumlara, ya aracıyla gidecek yada dolmuşla. Büyükşehirlerde ki gerek trafik yoğunluğunu gerekse kurumlar arasındaki mesafeyi herkes bilir. Köydekiler ilçeye, ilçedekiler bazen İl'e bir araçla gidiyor.

Ne yapsın bu adamlar uçarak mı gitsin kurumlara?

NETİCE 

Fazla söze gerek yok...

Muhtarlar öncelikle,

Halkımızın en büyük yardımcısı,

Sonra bürokrasinin ve belediye başkanlarının en büyük yardımcısı,

Daha sonra Devletimizin en büyük yardımcısıdır.

Neticede, Muhtarlıklar Devlettir kardeşim.