Bu haftanın gündemi Burdur İl Genel Meclisi seçimleri...

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde yeni üyelerle şekillenen Burdur İl Genel Meclisi’nde başkanlık ve organ seçimleri vardı. 27 üyeden oluşan Burdur İl Genel Meclisi’nde 11 üye AK Partili, 11 üye CHP’li, 5 üye MHP’li idi... 

Bu tabloya göre dışarıdan baktığınızda Cumhur ittifakının (11+5=16) üyeyle rahatlıkla meclis başkanlığı seçimini kazanacağını söyleyebiliriz. 

Ancak bu durum böyle olmadı. 

MHP'nin gösterdiği aday CHP'nin desteğiyle meclis başkanı seçildi. Diğer Meclis organları da MHP ve CHP arasında paylaşıldı. 

Bu seçimlerden sonra ortalık biraz gerildi. Sosyal medyadan takip ettiğimiz kadarıyla Cumhur ittifakı ortağı her iki parti yetkilileri tarafından aslında olmaması gereken karşılıklı suçlamalar oldu.

Bu gerginlik düzelebilir mi?

Evet düzelebilir...

Sağduyulu hareket edilirse düzelir. 

Öncelikle Burdur'da ki parti yöneticilerinin biraraya gelip istişare etmesi lazım. İdarecilik kolay değildir. İdarecilik bir nevi idare edebilme sanatıdır.

BU SONUCU GETİREN ETKENLER

Bölgemizde yerel seçimler daima gergin geçer. İnsanlar istemeden de olsa cepheleşiyor maalesef. Seçimlerde kazanmak için birbirlerine karşı istenmeyen hamleler yapabiliyorlar. Bu durum adayları destekleyen halka da yansıyor. Seçimler bittikten sonra o sinir ve gerginlikle istenmeyen durumlar olabiliyor. Sonra pişman olunuyor ama iş işten geçiyor. Bu duruma 2019 yılında tekrar aday olduğum ve kaybettiğim seçimlerde canlı şahidim. İttifak ortağı iki aday olmamıza rağmen seçimlerde gerildik ve sonuçta istenmeyen birçok olay oldu. 

Aslında düşünüyorum da tüm dünyamızda gerçekleşen kavgalar, savaşlar bir anlık öfkeyle oluyor. Kavga öncesi bu öfke durumlarında insanlar biraz geri çekilse veya birisi araya girse bu istenmeyen durumlar olmaz diye düşünüyorum. Veya yerel seçimlerden sonra en az bir aylık dinlenme sürecinden sonra bu tür idari kararlar alınsa daha mı iyi olur bilemiyorum?

Şahsen ben 2019 yılındaki seçimlerden sonra ittifakla ilgili bu tür sıkıntıların olabileceğini raporlar halinde yetkili organlara sunmuştum. Bu raporlar halen kendi arşivimde saklıdır. Artık bu saatten sonra benim gözümde bunun hiçbir önemi yok. Siyaseti bırakmış sivil bir vatandaş olarak bu konuyu kapattık. Ancak sivil bir vatandaş olarak gördüğüm ve tespit ettiğim yanlışları eleştirebilir veya yorumlayabilirim. 

YORUMUM

Burdur'da İl genel meclisi seçimlerinde yukarıdaki tablo oluşmuş mu?

Evet oluşmuş...

Her iki Cumhur ittifakı ortağı parti yöneticileri bu seçimden önce istişare edebilirmiydi?

Evet edebilirdi.

Meclis başkanlığına kim aday olacak?

MHP kanadı bu dönem yerel seçimlerde Burdur'da biz başarılı olduk. Dolayısıyla, bu seferde meclis başkanı bizden olsun diyebilir!!!

Tamam bu seferde sizden olsun diyebilirdiniz. 

Mesele çözülürmüydü?

Tabiki...

Bir büyüğümüz ne demiş?

"Meseleleri mesele etmezseniz ortada mesele kalmaz "

GELELİM YEREL SEÇİMLERDE İTTİFAKLARA

Aslında yerel seçim farklı birşey!!!

Benim görüşüme göre,

Bırakın her parti yerel seçimlerde bireysel olarak seçimlere kendisi katılsın. En azından kendi oyu belli olur.

Bu tür ittifaklarda başkanlık (Cumhurbaşkanlığı) seçimlerinde belki biraz fayda sağlayabiliyorsunuz ama yerel seçimlerde bu tür ittifaklar bazen sandığa yansımıyor.

Mesela;

Önceki yerel seçimlerde İstanbul ve Antalya'da CHP ittifak olarak seçimlere katılmış ve başarılı olmuştu. 2024 yerel seçimlerinde bu ittifak olmadığı için istatistiki olarak bu başarının sağlanamayacağı görüşü hakimdi. Ancak bu durum böyle olmadı. Seçmen tabanda birleşti ve sandıktan CHP çıktı. 

Demekki yerel seçimlerde ittifak falan hikaye!!!

Tabiki bu durumu ekonomi de etkiledi. Siyasi rüzgar da bu yönde esti.

Mesela Burdur'da ittifak oldu ancak yine başarılı olunamadı.

Neticede başarılı olunursa herkes başarıyı kendine sahiplenir. Olası başarısızlıkta herkes suçu bir başkasına atar. 

Bu doğanın kuralı olmuş.

Çavdır olayı da farklı!!!

Çavdır'da parti yöneticilerinin birbirini suçlamasına ve istatistik paylaşmasına gerek yok bence!!!
Evet istatistik bize bazı ipuçları verebilir.

Ancak bazen bir babayiğit çıkar bütün istatistikleri yerle bir eder. Siyasi tecrübelerimize ve bölgede yaptığımız araştırmalara göre Çavdırda kazanan başkan yörenin sevilen ve sayılan kişilerinden birisi.

NETİCE

Bir anlık öfke herşeyi berbat edebilir. 

Parti yöneticileri bir araya gelip bu konuyu çözebilir.

Yine benden naçizane tavsiye...

Belediye başkanı olarak sizler asla bu konuya müdahil olmayın!!!

Siz işinize odaklanın...

Polemik yerine hizmet etmek daima kazandırır...