Son alınan kararla birlikte yurtdışı çıkışlı telefonların IMEI kaydı adı altında yapılacak işlem için belirlenen tutar 20.000 TL olarak belirlenmişti. Dolandırıcılar ise yeni yöntemleri ile IMEI kaydını 2.700 TL'ye yapabileceklerine söyleyerek yurt dışı çıkışlı telefonları olan vatandaşları tuzağına düşürerek hem zamanı hem de parasını göz koyuyor. Dolandırıcıların tuzağına ile ilgili önemli bilgileri haberimizin devamında bulabilirsiniz

Sosyal medya üzerinden IMEI vurgunu!

Son yasal düzenlemeyle birlikte yurtdışı çıkışlı olan telefonların elektronik bilgi zorunluluğu getirilirken, mobil cihazlarını  Türkiye’de uzun bir süre kullanmak için IMEI kaydı harç ödemesi 20.000 TL olarak belirlendi. Harç ödemesini daha ucuza yapabileceklerini ilan eden dolandırıcılar ise gerek sosyal medya hesapları üzerinden gerekse başka yöntemlerle çok sayıda kişiyi mağdur ettikleri bilgisi verildi.

Dolandırıcılar yüksek takipçiye sahip hesapları ve profillerle paylaştıkları fotoğraf video sözde müşteri memnuniyetini kazanmak için yayınlanan güvenli mesajlarla, güvenilir işletme algısını oluşturarak vatandaşları kandırıyorlar.

IMEI kaydı için klonlama yapılıyor!!!

Dolandırıcıların bu tuzağıyla ilgili Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel Dijital İletişim Araştırmacısı Doç, Dr. Ali Murat Kırık IMEI kaydını daha uyguna getirerek vatandaşların tuzağa düşürülmesiyle ilgili şu ifadeleri kullandı;

Dolandırıcıların söz konusu IMEI kaydı işlemleri sırasında söz konusu telefonunu Kıbrıs’tan açtırdıklarını iddia ederek IMEI numarasının kayıt işlemlerinin yapıldığını ve IMEI’de sıkışma meydana gelene kadar kişi telefonunun kaydının yapıldığını düşündüğünü dile getiren Kırık, klonlanmış IMEI daha sonra çarpışarak telefon otomatik olarak kapandığına dikkat çekti.

Dijital İletişim Araştırmacısı kırık IMEI numaraları ilgili ülke hangisiyse orada kullanmak zorunda olunduğunu ve söz konusu kayıtların Türkiye’de BTK tarafından yapıldığına dikkat çekti.

Sosyal medya üzerinden sayısı hızlıca artan hesaplar GSM kullanıcı adlarıyla hesap açıp reklam vererek kısa sürede birçok kişiyi tuzağına düşürüyor, sizlerde bu tuzağa düşmemek için IMEI kayıtlarınızı resmi olarak yapmanız daha doğru bir karar olacaktır.