Nadir görülen bir astronomik olay, 12 Aralık Sabahı Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın bazı bölgeleri için gece gökyüzünde mükemmel bir şekilde konumlanacak.

Astronomik Olay Türkiye

15 SANİYE SÜRECEK

Astronomik Olay Türkiye 15 Sani̇ye Sürecek
 

O an, bir asteroit, kızıl yıldız Betelgeuse'un önünden geçecek, Dünya'daki görüş noktamızdan onu tutacak ve okültasyon olarak bilinen bir olayla 15 saniyeye kadar görüşten engelleyecek.

Astronomik Olay Türkiye 1

Asteroid, Mars ve Jüpiter arasında Güneş'in yörüngesinde dönen bir ana kuşak nesnesi olan 319 Leona olarak biliniyor

319 Leona Yıldızı

Kabaca bir yumurta şeklinde olan 319 Leona, 50'ye 34 mil (80 x 55 kilometre) boyutlarındadır.

319 Leona,

İyi bilinen ve parlak bir yıldızda böyle bir olayın meydana gelmesi nadir görülen bir durumdur.

Yıldız

Gökbilimciler bu olayı Betelgeuse'un fotosferini, yani yıldızın enerjisinin çoğunu yaydığı görünür katmanını incelemek için "olağanüstü ve eşsiz bir fırsat" olarak nitelendiriyorlar.

Türkiye'den de gözlemlenecek olan Okültasyon orta Meksika'dan doğuya doğru güney Florida boyunca uzanan dar bir yol boyunca görülebilecek. Yol Atlantik Okyanusu'nu geçtikten sonra, olay güney Avrupa ve Avrasya'dan görülebilecek. 

GÜNEŞTEN BİN KAT DAHA BÜYÜK

Betelgeuse gökbilimciler tarafından bilinen en büyük yıldızlardan ve gece gökyüzündeki en parlak yıldızlardan biridir. ve Güneşten 1000 kat daha büyüktür. Orion takımyıldızının sol omzunu oluşturur ve kırmızı rengiyle ayırt edilir.

Güneş

ROMA KENTİ HAZIRLIKLARINI TAMAMLADI

İtalya'nın Roma kentindeki Sanal Teleskop Projesi 11-12 Aralık'ta saat 20:00'den (12 Aralık 01:00 GMT) itibaren etkinliğin ücretsiz canlı yayınına ev sahipliği yapacak.

Kaynak: haber7