6 Şubat'ta yaşanan depremlerin olumsuz etkilerini hafifletme amacıyla verilen desteklerdeki muafiyetlerin Haziran 2024'e kadar devam edeceği bildirildi.

Banka tarafından yapılan açıklamada, "Depremin olumsuz etkilerinin azaltılması amacıyla deprem bölgesine kullandırılan kredilerin menkul kıymet tesis uygulamasından muafiyetine yönelik hususlar Haziran 2024'e kadar devam edecektir" ifadelerine yer verildi. TCMB, mevcut mikro ve makroihtiyati çerçevenin basitleştirilmesi yönünde adımlar atarak piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artırıp makro finansal istikrarı güçlendirdiğini belirtti.

Tcmb 6 Şubat Depremi

Bu çerçevede, yabancı para yükümlülükler için uygulanan menkul kıymet tesis oranının yüzde 5'ten yüzde 4'e indirileceği, ayrıca kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisine ilişkin geçici uygulamanın 29 Aralık 2023'de sonlanması planlanan süresinin 6 ay daha uzatılacağı aktarıldı. Ayrıca, Türk lirası mevduatı desteklemeye yönelik politikaların da sürdürüleceği ifade edildi.

deprem desteği

Banka, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini artırarak makro finansal istikrarı güçlendirme hedefi doğrultusunda, yabancı para mevduat için menkul kıymet tesis oranını yüzde 5'ten yüzde 4'e çekmişti.

Türkiye Merkez Bankası

Parasal sıkılaştırma sürecine destek amacıyla belirlenen aylık TL kredi büyüme sınırlarının Haziran 2024'e kadar aynı şekilde uygulanacağı ve mevcut durumda taşıt, ticari ve ihtiyaç kredileri için sırasıyla yüzde 2, yüzde 2,5 ve yüzde 3 oranında uygulandığı belirtildi.

merkez bankası deprem bölgesi desteği

Önceki kararlarında olduğu gibi, ihracat, yatırım, tarım, esnaf ve deprem bölgesine yönelik kredilerin belirlenen sınırlamalardan muaf tutulduğu vurgulanarak, deprem bölgesindeki toparlanma sürecini desteklemek amacıyla kullandırılan kredilere tanınan muafiyetin Haziran 2024'e kadar uzatıldığı ifade edildi.

Kaynak: Evrim Tuna Şahin