Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, 2021 yılında yaşanan kuraklığın üretimine etkisini, girdi maliyetleri artışını ve son yağışların hububat verimine faydalarını anlattı.

Başkan Kubilay, 2021 yılında verimin çok düşük olduğunu belirtti. Hububattaki verim düşüklüğünün yüzde yetmişinin kuraklıktan dolayı olduğunu söyledi.

Girdi maliyetlerine %500’e varan zamlar yapıldığını vurgulayan Başkan Kubilay, fiyat yüksekliği nedeniyle çiftçilerin taban gübresini atamadığını, üst gübresinin de Mart-Nisan aylarında atılacağını ve bu konuyu Ankara ziyareti sırasında Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı’ya aktardıklarını iletti.

Elektrik, yem, mazot, tohum, gübre zamları dolayısıyla çiftçilerin zor günler geçirdiğini vurguladı.

Ziraat Odası Başkanı Kubilay açıklamasında; "4,7 TL olarak açıklanan süt fiyatının ödemesi daha üreticinin eline geçmeden yem fiyatlarının katladı. Gübre fiyatlarındaki aşırı fiyatlanma nedeni ile çiftçi taban gübresi atmadan ekim yaptı. Yaz ayında ödenecek mazot ve gübre desteğinin Şubat ayına çekilmesini talep ediyoruz.

Bu yıl yaşanan kuraklık nedeni ile Karaçal Barajı ve Karataş Gölünü kullanan o bölgenin çiftçileri sulama yapamadılar. Öncesinde de ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) ile sunulan dosyalarda sulak arazi olarak girilmesi nedeni ile de hükümetin verdiği destekten faydalanamadılar.

Gübre fiyatlarındaki artış nedeniyle alt gübreler atılamadı. Çiftçiler Mart-Nisan yağışlarıyla birlikte üst gübrelerini atabilirlerse verimde artış yaşanabilir. Üretim olmadan tüketim olmaz! Çiftçi desteklenmeli, üretim devam etmeli!” dedi.