-TBMM İdare Amiri Dr. Mehmet GÖKER yurt sorununa değindi…
-2002 yılında asgari ücretle 6,7 çeyrek altın alabilen bir çalışan, bugün asgari ücretle 3,53 çeyrek altın alabiliyor…
-Burs miktarı en az 1.150 lira olmalı…
TBMM İdare Amiri Dr. Mehmet GÖKER Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Kasapoğlu’na yurt ve burs sorunları hakkında yazılı soru önergesi verdi. 
2021-2022 eğitim öğretim yılının başlaması ile birlikte üniversite öğrencilerimizin birçoğunun barınma soruları ile karşı karşıya olduğunu ve okuyabilmelerini sağlayabilecek yeterli maddi güce sahip olmadıklarını söyleyen GÖKER, “Öğrencilerimiz, kalabilecekleri yeterli sayıda yurt bulamadıkları için ev tutmak zorunda kalmakta, ev kiralarındaki fahiş artışlar nedeniyle kiralık ev de tutamadıkları için ya eğitimlerini dondurmakta ya da bırakmak zorunda kalmaktadırlar” dedi. 

Kredi Yurtlar Kurumu tarafından sağlanan burs miktarının da hem yeterli sayıda hem de yeterli miktarda olmadığını belirten CHP’li Vekil, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın muhalefeti eleştirmek için kullandığı, 2002 yılında 45 liracıktı şimdi ise 650 lira dediği burs miktarları karşılaştırıldığında, 2002 yılındaki burs miktarı ile 1,44 çeyrek altın alınabilirken, bugün 650 lira ile 0.81 çeyrek altın alınabilmektedir. Yani 1 çeyrek altın bile alınamayan burs miktarını büyük bir artış gibi göstermek doğru değildir. Hesaplamalara göre 2002 yılındaki ücret değerine ulaşabilmesi için burs miktarının en az 1150 TL olması gerekmektedir” dedi.



Ayrıca çok sayıda öğrenci ailesinin alım gücünün düştüğünü söyleyen GÖKER, “2002 yılında asgari ücretle 6,7 çeyrek altın alabilen bir çalışan, bugün asgari ücretle 3,53 çeyrek altın alabilmektedir. Dolayısıyla gelirleri reel alım gücü olarak neredeyse yarıya düşmüş ailelerinden de yeterli maddi desteği göremeyen öğrencilerimizin birçoğu eğitimlerini yarıda bırakmak zorunda kalmaktadırlar” diyerek bakanlığa birtakım sorular yöneltti.


CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet GÖKER yazılı soru önergesinde şu sorulara yer verdi. 

2021-2022 eğitim öğretim yılında burs verilecek öğrenci sayısı kaçtır?

2020-2021 eğitim öğretim yılında kaç öğrenciye toplam ne kadar burs ödenmiştir?

Öğrencilere burs sağlama kriterleriniz nelerdir?

2002 yılı ile karşılaştırıldığında alım gücü olarak öğrencilere verilen 650 TL burs miktarının, 2002 yılı burs ücretinin altında bir ücret olduğu hususunda açıklamanız nedir?

Bu gerçek karşısında burs ücretlerini artırmayı düşünüyor musunuz?

2021-2022 eğitim öğretim döneminde KYK yurtlarından yararlanan öğrenci sayısı kaçtır? 

Barınma sorunu yaşayan ve bu nedenle eğitimlerini bırakmak zorunda kalan öğrenciler için herhangi bir çalışmanız var mıdır?