Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, Burdur’da faaliyet gösteren apart işletmecilerinin sorunlarıyla ilgili açıklama yaptı.  Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinin önemini vurgulayan Başkan Keyik, “1965 Yılında Burdur Kız Öğretmen Okulu, 1977 Yılında Eğitim Enstitüsü, 1992 Yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Burdur Eğitim Fakültesiyle başlayan üniversite yolculuğumuz, 2006 Yılında Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ismiyle taçlanarak, Burdur’un parlayan yıldızı olarak devam etmektedir. Üniversitemize günden güne artan teveccüh bizlere gurur vermektedir. Bugünün yöneticilerine ve bugünlere gelmemize katkı sağlayan tüm yöneticilerimize saygılarımı sunuyor, minnetle anıyorum. Kısa adı MAKÜ olan üniversitemize olan teveccüh ister istemez zaman içerisinde apart işletmeciliğini de beraberinde getirmiştir.  Birçok işletmemiz Burdur öğrencilerine ev sahipliği yapmak adına ya binalar kiralayarak, gerekli tadilatlarla apart işlemeciliğine talip olmuşlar ya da yeni inşaatlarını apart standartlarında inşa etmişlerdir” diye konuştu.

Başkan Keyik, yurt ve apart işletmelerindeki müteşebbislerin ciddi masraflarda bulunduğuna dikkat çekerek; “İl merkezinde yaklaşık 21.000 üniversite öğrencisi eğitim ve öğretim görmektedir.  İstiklal Yerleşkesinde 4.166, Merkez Kredi Yurtlar Yurdunda 2.250 olmak üzere toplamda 6.416 öğrenci devlet yurtlarında barınmaktadır. Kalan 14.500 öğrencinin 2 bininin barınma ihtiyacı apart ve yurt işletmeciliği olarak kayıtlı, vergisini ödeyen, istihdam oluşturan işletmeler tarafından karşılanırken; 12.500 öğrenci resmi olmayan, vergi ödemeyen, devlet tarafından herhangi bir kontrol ve denetime sahip olmayan gayri resmi apart ve evlerde barınmaktadır. Sosyal devlet anlayışı gereği üniversitede okuyan öğrencilerimizin yurt ihtiyaçları Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yerine getirilmektedir. Bu yerinde bir uygulama olması sebebiyle devletimizle övünç duymaktayız. Ancak; illerde yapılacak olan devlet yurtlarının ortak istişareden geçen kararlar doğrultusunda gerçekleşmesinin daha uygun olacağını düşünüyoruz. Burdur ve ülke adına yurt ve apart işletmeciliği yapan müteşebbislerimiz; bina inşası, tefrişi, iaşe giderleri için ciddi yatırımlar ve masraflar etmektedir. Ayrıca kazançlarından kaynaklanan vergilerini de devlete ödemektedirler. Biz sivil toplum kuruluşları olarak, üniversitemiz kurulurken birçok müteşebbisi yurt ve apart yapması için teşvik ederken, bugün geldiğimiz noktada resmi olarak yurt ve apart işletmecilerinin birçok odasının boş olması sektörde başlı başına bir sorundur. Hele hele yaklaşık 7.000 öğrenci, gayri resmi apart ve evlerde kalırken prosedürün yükünü 2.000 yataklı resmi apart işletmelerinin çekmesinin yanı sıra öğrenciler için yapılan odaların boş kalması resmi apart ve yurt işletmeciliğini olumsuz yönde etkilemektedir” şeklinde konuştu.

BUTSO olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı’yla gerekli yazışmaların yapıldığını belirten Başkan Yusuf Keyik, “Bu sebeplerle ilgili bakanlığın yurt yapmadan önce yerelde yeterli istişarelerde bulunmak suretiyle yurt yapım kararının alınmasının faydalı olacağını düşünmekteyiz. Konuyu kamuoyuyla paylaşarak, fikirlerimizi aktarmanın sosyal sorumluluk anlayışıyla örtüştüğünü düşünerek, konuyla ilgili Gençlik ve Spor Bakanlığı’yla da gerekli yazışmaların yapıldığını kamuoyuyla paylaşmak isterim” dedi.