Son dönemde araç sahiplerinin karşılaştığı zorunlu trafik sigortası sorunlarına çözüm getirmek amacıyla yeni bir uygulama bugün devreye alındı. Riskli basamaklarda bulunan sürücülerin poliçe sorunlarına çözüm sağlamak için geliştirilen "Sigorta Aracıları Teklif Platformu" hayata geçirildi. Zorunlu trafik sigortası ücretlerinin artışına paralel olarak ortaya çıkan sorunları çözmeyi hedefleyen bu platform, bugün itibariyle kullanıma sunuldu.

Bu uygulama neleri getirecek?

Yeni uygulama, Sigorta Bilgi Merkezi tarafından kurulan ve Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde hayata geçirildi. Trafik ruhsatına sahip olan sigorta şirketlerinin platforma entegrasyonu için üyelik zorunlu hale getirildi. Bu süreçte, 17 bin sigorta acentesinin üyelik başvurusu, belirlenen üyelik ücreti ödeme koşuluyla isteğe bağlı olarak gerçekleştirilebilecek.

Sözleşme yapılacak

SEDDK tarafından yayınlanan genelgeye göre, sigorta şirketleri, aracılık sözleşmesi bulunan acentelerle platform üzerinden organik bir şekilde işlem yapacaklar. Hukuksal bağa sahip olmayan sigorta şirketi ile acente arasında sadece platformda geçerli olacak bir sözleşme yapılacak.

Platform üzerinden gerçekleştirilen aracılık sözleşmelerinde teminat mektubu veya kefalet sigortası talep edilmeyecek. Sigorta şirketi, acentenin sadece tek bir şirketle çalışması gerektiği yönünde kısıtlama getiremeyecek ve ayrıca, acentenin müşteri portföyüne zarar verebilecek herhangi bir düzenleme yapamayacak.

Bu süreç nasıl işleyecek?

Teklif alma süreci iki aşamaya bölünmüş olup, birinci aşamada acenteler, mevcut anlaşmaları olan sigorta şirketlerinden platform üzerinden 10 dakika içinde teklif alacaklar. Sigortalının onayıyla teklif işleme alınacak ve bu aşamada 10 dakika içinde teklif alamayan acenteler ikinci aşamaya geçecekler.

Teklifler 10 dakika sürecek

İkinci aşamada acenteler, platform üzerinden aracılık sözleşmesi yaptıkları diğer sigorta şirketlerinden teklif alabilecekler. Bu aşamada da 10 dakika içinde ilgili şirketler tarafından teklifler sunulacak ve bu teklif numaraları üzerinden şirket ekranlarından poliçe düzenlenecek.

Şirketlerin teklif vermemesi veya verilen teklifle gün sonuna kadar poliçe düzenlenmemesi, poliçe düzenlememe durumu olarak değerlendirilecektir. Platform sayesinde teklif vermeyen şirketler hızlı bir şekilde tespit edilebilecektir.

Kaynak: Evrim Tuna Şahin