Bazı yiyeceklerde bulunan mikroorganizmalar, gıda zehirlenmesine, mide bulantısına, kusmaya ve hatta daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Çiğ olarak tüketilmemesi gereken bazı gıdalar;

Et: Çiğ et, salmonella, listeria ve campylobacter gibi bakteriler içerebilir. Bu bakteriler, gıda zehirlenmesine neden olur ve mide bulantısı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi semptomlara yol açabilir.

Balık: Çiğ balık, anisakis ve diğer parazitler içerebilir. Bu parazitler, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Yumurta: Çiğ veya az pişmiş yumurtalar, salmonella bakterisi içerebilir. Bu bakteriler, gıda zehirlenmesine neden olur.

Patates: Çiğ patates solanin adı verilen bir toksik madde içerir. Solanin, mide bulantısı, kusma, ishal, baş ağrısı, baş dönmesi ve hatta ölüme neden olabilir.

Patlıcan: Patlıcan da tıpkı patates gibi solanin içerir ama patatese göre bu miktar daha düşüktür. Patlıcan çiğ tüketildiğinde solanin miktarı artar ve zehirlenme riski artar.

Barbunya: Barbunya, çiğ olarak tüketildiğinde, kan zehirlenmesine neden olabilen fasikülin adı verilen bir toksin içerir. Faskülin, ateş, halsizlik, kas ağrıları, baş dönmesi ve nefes darlığına neden olabilir.

Mantarlar: Mantarlar, çiğ olarak tüketildiği zaman zehirlenmelere neden olabilecek çeşitli toksik maddeler içerebilir ve bu durum ölümcül olabilir.

Filizler: Filizler, çiğ haldeyken fazolin adı verilen bir toksik madde içerir. Fazolin, mide bulantısı, kusma, ishal ve baş ağrısına neden olabilir.

çiğ

Taze fasulye: Taze fasulye de çiğ haldeyken fazolin içerir. Ve çiğ halde tüketilmesi oldukça risklidir.

Brokoli: Çiğ brokoli lektin adı verilen bir protein içerir. Brokoli çiğ olarak tüketildiği zaman mide bulantısı, kusma ve ishale neden olabilir.

Baklagiller: Çiğ baklagiller de lektin içerirler. Baklagiller çiğ tüketildiği zaman brokolide olduğu gibi mide bulantısı, kusma ve ishale neden olabilir.

Çiğ olarak tüketilmemesi gereken gıdaları güvenli bir şekilde tüketmek için aşağıdaki ipuçlarını uygulayabilirsiniz:

  • Eti iyice pişirin. Etin, iç sıcaklığının 74 dereceye ulaşana kadar pişirilmesi önemlidir.
  • Balığı iyice pişirin. Balığın, iç sıcaklığının 63 dereceye ulaşana kadar pişirilmesi önemlidir.
  • Yumurtaları tamamen pişirin. Yumurtaların, beyazı ve sarısı tamamen katılaşacak şekilde pişirilmesi önemlidir.
  • Sebzeleri iyice yıkayın. Sebzeleri, sirkeli su veya sabunlu su ile iyice yıkamak önemlidir.
  • Baklagilleri iyice pişirin. Baklagilleri, yumuşayana kadar pişirmek önemlidir.
  • Mantarları iyice kontrol edin. Mantarları, yenilebilir olup olmadıklarını kontrol etmek için bir mantar uzmanına danışın.