Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)da, 58 Ticaret Borsanın katılımıyla, Ticaret Borsaları Otomasyon Sistemi (TİBOS) Uygulamalı Eğitim Programı düzenlendi. Burdur Ticaret Borsası (BTB) personelinin de katıldığı eğitimde, TİBOS programında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri konuşularak, uygulamalı eğitim gerçekleştirildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)da düzenlenen Ticaret Borsaları Otomasyon Sistemi (TİBOS) Uygulamalı Eğitim Programına, Burdur Ticaret Borsası Genel Sekreteri Naile Küçükkepeci Ergün, Tescil ve İstatistik Memuru Zeynep Kabaca katıldı.

Ticaret Borsaları Otomasyon Sistemi (TİBOS) kullanıcısı borsaların katılımıyla gerçekleşen eğitimde, mevcut sistem üzerindeki sorunlar, sistemin avantajları ve dezavantajları konusunda bilgilendirmenin yanı sıra, sistem vasıtasıyla üyelere daha hızlı bir şekilde hizmet verilmesi gibi konular ele alındı, uygulamalı eğitim gerçekleştirildi.

Konu hakkında kısa bilgilendirmede bulunan Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, “2019 yılı Şubat ayında kullanmaya başladığımız yeni tescil yazılımı olan TİBOS, teminatsız ve stoksuz tescile izin vermiyor. Bu sistemin alt yapısı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Çiftçi Kayıt Sistemi, Hayvan Bilgi Sistemi, Mernis/Mersis, SGK, Elektronik Bölge Yönetim Sistemi ve Ticaret Bakanlığı gibi kurumlarla uyumlu çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Stoklu çalışmayı zorunlu kılan sistemin, fatura tescilinde, stok girilmediği takdirde, sistem üzerinden tescile izin vermediğini hatırlatan Başkan Gündüzalp, “Bundan dolayı üyelerimizin stoklarını bildirmeleri, müstahsillerden doğan stopaj vergisini Maliye’ye yatırarak dekont beyanını Borsamıza ibraz etmeleri gerekiyor. Aksi takdirde Stopajı yatırmayan üyelerimizin tescil işlemi yapılamıyor. Sistemden kaynaklana bazı sorunlardan dolayı, üyelerimizin mağdur olmamaları açısından zaman zaman bu tür eğitimler düzenleniyor” şeklinde konuştu.