Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ), 2024 yılı Mart ayında doğal gaz toptan satış fiyatlarında herhangi bir değişiklik yapmayacağını duyurdu. Ancak, Mayıs ayında Türkiye genelindeki doğal gaz abonelerinin fatura bedellerinin 150 TL artacağı açıklandı.

Ücretsiz doğal gaz uygulamasının sona ereceği ve 1 Mayıs'tan itibaren tüm ev sahiplerinin 25 metreküplük doğal gaz için ödeme yapmak zorunda kalacakları belirtiliyor. Bu değişiklik, mevcut doğalgaz tarifeleri göz önüne alındığında, tüm evler için faturalarda yaklaşık 150 TL'lik bir artışa neden olacak.

BOTAŞ'ın internet sitesinde yayımlanan tarife tablosuna göre, martta geçerli olacak olan mesken ve sanayi abonelerinin doğal gaz tarifesi ile elektrik üretim amaçlı tarife değişmeyecek. Konut tüketicileri için dağıtım şirketlerine martta uygulanan satış fiyatı, 1000 metreküp doğal gaz için 4 bin 80 lira olarak belirlendi. Sanayi abonelerinin tarifesi ise kademe 1 için 1000 metreküp doğal gazda 8 bin 549 lira, kademe 2 için ise 11 bin 374 lira olarak sabit kaldı.

Uzmanlara göre, doğal gaz tarifelerindeki bu değişikliklerin sebebinin 31 Mart seçimleri olduğu düşünülüyor. Nisan ayından itibaren genel olarak mal ve hizmet bedellerine yapılacak olan yeni zamların yanı sıra doğal gaz tarifelerinin de nisan ayı içinde artması bekleniyor.