Balık avı yasağı 1 Eylül’de sona ermiş ve yeni balık sezonu başlamıştı. Burdur balık pazarındaki son durumu gazetemize değerlendiren Burdurlu Balıkçı Hakan Açar, “Vatandaşın alım gücünün düşük olmasından dolayı fiyatların pahalılığından şikayet ediyor. Biz balıkçıların da maliyetleri çok arttı. Bizde fiyatlar yüksek diye para kazanmıyoruz. Şu anki satış rakamlarımız ciro olarak belki aynı ama sattığımız balık miktarı olarak son yılların yarısı kadar” diye konuştu.

Balıkçı Hakan Açar şunları söyledi;  “Balık sezonumuz iyi başladı. Memlekette palamut bolluğu var. Ege’nin hamsisi de çıktı. Diğer üretim balıkları zaten faaliyette. Euro ve Doların yüksek olmasından dolayı onların fiyatları zaten belirli seviyede seyrediyor, devam ediyor. Ama normalde televizyonlar deniz kenarında çekim yapıyor, balıkların denizden ilk çıktığı andaki fiyatları söyleyerek insanları yanıltıyorlar. İnsanlar tezgahlarımıza geldikleri zaman ‘televizyonlardaki fiyatlar değil’ diyorlar. Sebebi şu; geçen sene şu balıkların koyulduğu koli tam kat zamlandı. Geçen sene 2.5-3 lira olan kasa şimdi 20-25 lira. 7 lira olan akaryakıt 25-28 lira. Maliyetlerimiz çok fazla arttı. Ona paralel bizim asgari ücrette bir artış oldu, ikiye katladı ama maliyetlerimiz 3’e 4’e katladığı için insanların şu anda ona paralel alım güçleri artmadı. Onun için şu anki satış rakamlarımız ciro olarak belki aynı ama sattığımız balık miktarı olarak son yılların yarısı kadar. Yani vatandaş az balık yiyor, bekliyor. Şu anda özlediği için ilgi var ama eğer fiyatlar düşmezse bu sene balık gerçekten zor olacak. İnşallah bu bolluk bereketlik devam eder, fiyatlar biraz daha düşer, o zaman insanlar bol balık yer. Ama diğer gıda maddelerine, protein maddelerine göre balık yine en ucuz protein kaynağı. Ülkede afaki derecede akaryakıt fiyatları artmazsa fiyatların biraz daha düşeceğine inanıyoruz.”

Balık pazarındaki bazı balık fiyatları şöyle; “Karadeniz hamsi 80 TL, Sardalya 60 TL, İstavrit 50 TL, Karadeniz iri Palamut 90 TL, Zargana 150 TL, Sarıkanat İstavrit 150 TL, Lopa Kopes 80 TL, Somon 125 TL, Levrek 135 TL, Turna 150 TL, Lüfer 300 TL”

Kaynak: Burdur Yenigün Gazetesi