Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Haziran ayı enflasyon verileri, yıllık bazda yüzde 35,05 olarak belirlenirken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten vatandaşlara umut veren bir mesaj geldi. Bakan Şimşek, enflasyonda belirgin bir yavaşlamanın başladığını ve bu eğilimin devam edeceğini belirtti.

TÜİK verilerine göre, Haziran ayında enflasyon bir önceki aya göre yüzde 1,37 arttı. Bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 16,67, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 35,05 artış kaydedildi. On iki aylık ortalamalara göre artış oranı ise yüzde 43,23 oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, X hesabından yaptığı paylaşımda enflasyon rakamlarına ilişkin ilk değerlendirmeyi yaptı. Şimşek, "Haziranda aylık enflasyon, jeopolitik gerginlikler nedeniyle artan petrol fiyatlarına rağmen yüzde 1,37 gerçekleşti. Dezenflasyonun devam ettiği haziranda yıllık enflasyon yüzde 35'e geriledi. Ataletin yüksek olduğu hizmetlerde yıllık enflasyon üç yılın ardından yüzde 50'ye indi. Dezenflasyon sürecindeki kararlılığımız hem gerçekleşme verilerinde hem de beklentilerde belirginleşti" ifadelerini kullandı.

Mart Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı! İşte Tüi̇k Verileri

Bakan Şimşek, vatandaşlara müsterih olmaları çağrısı yaparak, "Son dönemde gerileyen emtia fiyatları, finansal piyasalarda azalan oynaklık, iyileşen enflasyon beklentileri ve destekleyici talep koşulları yılın ikinci yarısında enflasyondaki düşüşün sürmesine katkı sağlayacak. Vatandaşlarımız müsterih olsun; gıda ve dayanıklı tüketim ürünlerinden eğitime, ulaştırmadan diğer birçok sektöre kadar enflasyonda belirgin bir yavaşlama başladı ve bu eğilim devam edecek" dedi.

Bakan Şimşek açıkladı: ''Asgari ücret enflasyonun üzerinde olacak

Memur ve Emekli Zammı Oranları Belli Oldu

TÜİK verileriyle birlikte, milyonlarca memur ve emeklinin yılın ikinci yarısına ilişkin alacağı zam oranları da netleşti. Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarını kapsayan dönemde enflasyon yüzde 16,67 olarak gerçekleşti.

  • Memur ve memur emeklileri, 6 aylık enflasyon farkına ek olarak toplu sözleşme zammına hak kazanıyor. Ocak ayında yüzde 11,54 oranında zam alan memurlar, 6 aylık rakamlara göre yüzde 10,09 enflasyon farkı aldı. Temmuz ayına ilişkin yüzde 5'lik sözleşme zammı da eklendiğinde memura en az yüzde 15,6'lık zam uygulanacak.

    Bakan Şimşek tarih verdi! Enflasyon tek hanelere inecek
    Bakan Şimşek tarih verdi! Enflasyon tek hanelere inecek
    İçeriği Görüntüle
  • SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise 6 ayda bir enflasyon kadar zam alıyor. Ocak ayında yüzde 15,75 zam alan bu emeklilerin 6 aylık verilere göre zam oranı yüzde 16,67'ye ulaştı.

Bakan Şimşek açıkladı: ''Asgari ücret enflasyonun üzerinde olacak

Kira Artış Oranı

Enflasyon verileri üzerinden yapılan hesaplamaya göre, Temmuz ayı için konut ve iş yeri kiralarında uygulanabilecek tavan zam oranı da belirlendi. 12 aylık enflasyon ortalamasına göre hesaplanan orana göre; mülk sahipleri, Temmuz ayında kontrat dönemi gelen kiracılarına en fazla yüzde 43,23 oranında zam

Kaynak: HABER MERKEZİ