Reklam

Bakan Nureddin Nebati: Vatandaşımızın Alım Gücünü Koruyacağız

Bakan Nureddin Nebati: Vatandaşımızın Alım Gücünü Koruyacağız
14 Temmuz 2022 - 13:00
Reklam
Reklam

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, atılan adımların vatandaşlara yansımasının takipçisi olduklarını belirterek, "Hiçbir şekilde fahiş fiyat oluşumlarına müsamaha göstermedik, göstermeyeceğiz. Vatandaşımızı hayat pahalılığına karşı korumaya devam edeceğiz" dedi.

Nebati, gıda fiyatlarındaki artışın kontrol altına alınmasının, hem enflasyonla mücadele hem de vatandaşları hayat pahalılığına karşı korumak açısından en önemli öncelikleri olduğunu ifade etti. Gıda, temizlik ve yeme-içme faaliyetlerinde KDV'yi indirdiklerini ifade eden Nebati, "Meskenlerde kullanılan doğalgazı tam yüzde 81 oranında sübvanse ediyoruz. Fiyat artışlarını yavaşlatmak üzere 241.3 milyar lira vergiden feragat ettik" dedi.
 

FAHİŞ FİYATA İZİN YOK

Atılan adımların vatandaşlara yansımasının takipçisi olduklarına dikkat çeken Nebati, "Fahiş fiyat oluşumlarına müsamaha göstermedik ve göstermeyeceğiz. Nihai amacımıza ulaşıncaya dek vatandaşlarımızı hayat pahalılığına karşı destekleyen ve koruyan benzer uygulamalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu. Nebati, çoğunluğu fiyat artışlarının yüksek olduğu sektörlerde faaliyet gösteren 320 bin işletmenin saha denetimine tabi tutulduğunu ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, döviz kurlarında seviyenin düşmesinden ziyade oynaklığın azalmasının olumlu bir gösterge olduğunu söyledi.

Son dönemde Türkiye ekonomisinin yaşadığı en büyük problemler enflasyon ve kur dalgalanmaları oldu. Bu problemlere karşı ekonomi yönetimi farklı enstrümanlar kullanarak önlemler aldı, problemi ortadan kaldıracak adımlar attı. Ekonomi yönetiminin başındaki Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, son dönemde yaşananlar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Özellikle kur dalgalanmasına karşı atılan adımlara dikkat çeken Nebati, söz konusu oynaklığı ortadan kaldırdıklarını söyledi. "Kurun seviyesinden ziyade oynaklığını azalttık" Nebati, "Yakın coğrafyamızda birbiriyle çatışma yaşayan ülkeler bizim önemli ticari ortaklarımız olduğundan, buradan kaynaklanan ilave stres ekonomimizi diğer ekonomilere nazaran daha fazla etkileme potansiyeline sahip. Ayrıca, özellikle bizim gibi enerji ithalatçısı olan ülkelerde yükselen emtia fiyatları, döviz kurları üstünde önemli bir ilave baskı oluşturuyor. Bununla birlikte, bu zorlu koşullarda kurun seviyesinden ziyade oynaklığının azaltılmış olması bizim için olumlu bir göstergedir. Çalışmalarımız gösteriyor ki; KKM uygulaması devreye alınmasaydı kurların ima ettiği oynaklık çok daha fazla olabilirdi" diye konuştu.

"KKM olmasaydı ekonomimize yansıyacak yük çok daha fazla olacaktı."

Hürriyet'ten Neşe Karanfil'e açıklamalarda bulunan Bakan Nebati, “Şu ana kadarki gerçekleşmeler, bu adımımızın ne kadar isabetli olduğunu da teyit eder niteliktedir. Nitekim, eğer KKM enstrümanı hayata geçirilmemiş olsaydı, özellikle döviz kuru gelişmeleri üzerinden ekonomimizin çeşitli alanlarına yansıyacak yük çok daha fazla olacaktı. Bunu yapılacak tüm objektif analizler de zaten açıkça ortaya koyacaktır” diye konuştu.

"Kalıcı fiyat istikrarı hedefine ulaşana kadar mücadelemiz devam edecek" Kalıcı fiyat istikrarına kadar mücadelenin devam edeceğini söyleyen Nebati, "Ekonominin tüm kurumlarıyla koordinasyon halinde hareket ederek, nihai amacımız olan kalıcı fiyat istikrarı hedefine ulaşana kadar mücadelemiz devam edecek.

Bu süreçte sanayicisinden ihracatçısına, tüccarından esnafına tüm paydaşlarımızın desteğini beklediğimizi bir kez daha dile getirmek istiyorum. Ayrıca, nihai amacımıza ulaşıncaya dek vatandaşlarımızı hayat pahalılığına karşı destekleyen ve koruyan benzer uygulamalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

FACEBOOK YORUMLAR