Hızla yükselen enflasyon ve zorlaşan yaşam koşulları, emeklilerin omuzlarına ağır bir yük bindirdi. 2024'ün başında açıklanan asgari ücret ve emekli aylıklarına yönelik zamlar, prim gün sayısını doldurarak emekliliği hak eden vatandaşları zor durumda bıraktı.

Bir yıl önce Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) haklarına kavuşmuştu, ancak şimdi emeklilikte prime takılanlar mağduriyet yaşıyor. Diğer taraftan kademeli emeklilik bekleyen vatandaşlar ise umutlarını Meclis'ten çıkacak kararlara bağlamış durumda.

Bağkur Emeklileri

Hürriyet yazarı Noyan Doğan, Bağ-Kur'lu vatandaşları sevindirecek bir haberi köşesine taşıdı. Doğan, Bağ-Kur'luların prim gün sayılarının azaltılmasını öngören bir düzenlemeyle, bu sandığa bağlı vatandaşların 1.800 gün daha az prim ödeyerek, 5 yıl erken emeklilik hakkı elde edebileceğini belirtti.

Noyan yazısında şu ifadelere yer verdi:

"Buna göre, Bağ-Kur’lu çalışanlar, SSK’lılara göre 1.800 gün, yani 5 yıl, daha fazla prim ödeyip, daha geç emekli oluyor. Yapılacak yeni düzenleme ile SSK’lılar ile Bağ-Kur’luların prim günleri eşitlenecek. Bağ-Kur’luların prim gün sayısı 9 bin günden, 7 bin 200 güne düşecek ama yaş şartı değişmeyecek. Böylece 7 bin 200 prim gün sayısını tamamlayan Bağ-Kurlular kadın ise 58, erkek ise 60 yaşında emekli olacak. Bu da şu anlama geliyor, Bağ-Kur’lular, 1.800 gün daha az prim ödeyip, 5 yıl daha erken emekliliğe hak kazanacak."

Kaynak: Evrim Tuna Şahin