Tüketicilerin korunması amacıyla gıda etiketlerinde önemli bir düzenleme yapıldı. Artık, benzer ürünler arasında karışıklığı önlemek ve yanıltıcı bilgilere maruz kalmayı engellemek için bir dizi kural belirlendi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu değişikliklerle, gıda ambalajlarında kullanılan ifadelerde sıkı kurallar getirildi.

Market Düzenlemesi

Özellikle, aroma vericilerin gıda bileşeni yerine kullanıldığı ürünlerde, gerçek gıda görsellerinin kullanımına sınırlama getirildi. Gıdanın adı, tüketicilerin kolayca fark edebileceği şekilde, aynı punto, stilde ve karakterde yazılacak. Yanıltıcı görsellerin kullanımı da artık engellendi.

Tüketicilerin karıştırılabilecek benzer gıdalarda "… tadında", "… lezzeti", "… keyfi" gibi ifadelere izin verilmeyecek. Örneğin, bitkisel margarinde "tereyağı keyfi" veya "tereyağı lezzeti" ifadeleri yasaklandı.

Gıda işletmelerine, bu düzenlemelere uyum sağlamaları için 31 Aralık 2026'ya kadar süre tanındı. Bu tarihten sonra, uygun olmayan ürünler piyasada bulunamayacak. 

Kaynak: Haber Merkezi