Son yıllarda enflasyonla mücadelede yaşanan zorluklar ve Türk Lirası'nın sürekli değer kaybetmesi, ATM'lerde de etkisini göstermeye başlamış durumda. Bankalar, bu duruma resmi bir yanıt olarak yeni önlemler ve değişiklikler açıkladı. 

ATM'den 10 TL almak mümkün değil

Birçok banka, özellikle pandemi döneminde yaygınlaşan uzaktan çalışma modeline uyum sağlamak amacıyla şube sayısını azalttı. Türkiye'deki yüksek enflasyonun etkisiyle birçok banka, 10 TL'lik banknotları ATM'lerden kaldırma kararı aldı. 

Bankaların açıkladığı yeni uygulamalar, vatandaşları şaşırttı ve finansal alışkanlıklarını değiştirmeye zorladı. Bu süreçte, dijital bankacılık ve uzaktan hizmetlerin önemi artarken, geleneksel bankacılık yöntemleri ve şubelerdeki hizmetlerde azalmalar yaşandı. 

Bu tutarın altında işlem yapılmayacak

Belirlenen bir alt sınırın altındaki miktarlar, artık şubelerden çekilip yatırılamayacak; bu işlemler sadece ATM'ler aracılığıyla gerçekleştirilebilecek. Bu karar, geniş bir tepki topladı ve tüketici mahkemelerinin bu uygulamaya karşı çıkacağı konuşuluyor. Bankalar, önceki 10 bin TL olan banka veznelerinden nakit para çekme ve yatırma limitini 20 bin TL'ye yükseltme kararı aldı.

Editör: Evrim Tuna Şahin