Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye'nin demir yolu ağını genişletmek için yeni projeler hayata geçiriyor. Bu kapsamda, Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Hattı, Kuzey Marmara Hızlı Tren Hattı, Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu (Zengezur) Demir Yolu Hattı, Kırıkkale-Çorum-Samsun Hızlı Tren Hattı, Aksaray-Ulukışla-Yenice Hızlı Tren Hattı, Divriği-Kars-Hudut Demir Yolu Hattı, Çukurova Bölgesi İltisak Hattı, Filyos Limanı ve Filyos Endüstri Sanayi Bölgesi İltisak Hattı, Dörtyol-Hassa Otoyolu ve Demir Yolu bağlantısı ve Karadeniz Sahil Demir Yolu Projesi (Samsun-Hopa-Sarp) gibi hatların yapımı planlanıyor.

Hızlı Tren (3)

Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Hattı

Türkiye'nin en önemli ulaşım hatlarından biri olacak Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Hattı'nın güzergahı 344 kilometre olacak. İki istasyonlu hatta trenlerin hızı saatte 350 kilometreyi bulacak. Bu güzergahta, yılda 38,9 milyon yolcunun taşınması hedefleniyor.

Kuzey Marmara Hızlı Tren Hattı

İstanbul'un kuzeyini birbirine bağlayacak Kuzey Marmara Hızlı Tren Hattı ise 120 kilometre olarak yapılacak ve güzergahta 4 istasyon bulunacak. Saatte 160 kilometre hıza ulaşacak hatta, yılda 30 milyon ton yük ve 33 milyon yolcunun taşınması öngörülüyor.

Hızlı Tren

Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu (Zengezur) Demir Yolu Hattı

Stratejik açıdan da önemli olan Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu (Zengezur) Demir Yolu Hattı'nın güzergahı 224 kilometre olarak planlanırken güzergahta 5 istasyon yapılması planlanıyor. Saatte 160 kilometre hıza ulaşması hedeflenen hatta yılda 5,5 milyon yolcu ve 2 milyon ton yük taşınması hedefleniyor.

Orta Karadeniz'i tren hattıyla iç bölgelere bağlayacak Kırıkkale-Çorum-Samsun Hızlı Tren Hattı'nın güzergahının 293 kilometreyi bulması öngörülüyor. Saatte 200 kilometre hıza ulaşması beklenen hatta 7 istasyon inşa edilecek. Güzergahta yılda 12 milyon yolcu ve 14 milyon ton yük taşınması planlanıyor.

Hızlı Tren (1)

Aksaray-Ulukışla-Yenice Hızlı Tren Hattı'nın 192 kilometre olarak yapılması hedefleniyor. Hızı saatte 250 kilometreyi bulacak trenlerin işleyeceği hatta 3 istasyon bulunacak. Hatta yıllık 4,5 milyon yolcu ve 28 milyon ton yük taşınması bekleniyor.

Divriği-Kars-Hudut Demir Yolu Hattı, 667 kilometre olarak planlandı. 24 istasyonlu olacak hatta trenlerin saatteki hızının 120 kilometreye kadar çıkması öngörülüyor. Yılda 1,3 milyon yolcunun taşınması planlanan hattın yıllık taşıyacağı yük miktarının 20 milyon tonu bulması hedefleniyor.

Hızlı Tren (3)

Çukurova Bölgesi'ni İskenderun Körfezi, Yumurtalık Serbest Bölgesi ve limanlara bağlayacak iltisak hattının 36 kilometre olarak yapılması planlanıyor. 5 istasyonlu hattaki trenin saate 80 kilometre hıza ulaşacağı öngörülüyor.

Filyos Limanı ve Filyos Endüstri Sanayi Bölgesi İltisak Hattı bağlantısında 12 kilometre demir yolu, 4,5 kilometre kara yolu yapılacak. Saatte 60 kilometre hıza ulaşması beklenen hat bir istasyonlu olacak ve yük taşınmasında stratejik katkı sağlayacak.

Dörtyol-Hassa Otoyolu ve Demir Yolu bağlantısının 55 kilometrelik kısmı demir yolu, 25 kilometresi ise kara yolu olarak planlandı. Hatta trenlerin hızı 120 kilometreyi bulacak. İstasyon sayısının 2 olması öngörülüyor. Hatta yılda 16,3 milyon yolcu ve 2,94 ton yük taşınması bekleniyor.

Kaynak: Evrim Tuna Şahin