Tuğtan, Sağlık enflasyonunun yüzde 100'ü aştığını, otomobil ve yedek parça fiyatlarındaki artışın yanı sıra kur ve asgari ücret artışı nedeniyle kasko primlerinde de artış yaşandığını söyledi. Ticari sigortalarda ise yüzde 70 ile 200 arasında bir prim artışı beklediğini belirtti.

Tuğtan, aynı koşulların devam etmesi halinde önümüzdeki dönemde de sigorta primlerinde artışın kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Gelecek dönemde ‘kişi bazlı fiyatlama’nın öne çıkacağını savundu.

Anadolu Sigorta, depreme karşı hazırlıklarını sürdürüyor.

Tuğtan, olası Marmara depreminin Maraş ve Hatay depremlerinin beş katı hasar oluşturabileceğini tahmin ettiklerini söyledi. Bu yıl yaşanan doğal afetlerin sektöre etkisine de değindi. Anadolu Sigorta olarak 6 Şubat depremleri dolayısıyla 13,3 milyar lira tutarında 11,5 bin adet hasar ihbarı aldıklarını, toplam 5,8 milyar liralık tazminat ödediklerini, ayrılan muallak hasar tutarının ise 7,5 milyar lira olduğunu dile getirdi.

Deprem ile mücadeleyi ‘Türkiye’nin milli meselesi’ olarak gördüklerini de ifade eden Tuğtan, sözlerini şöyle sürdürdü; “Olası İstanbul depremine karşı hazırlıklı olmak amacıyla çalışmalara başladık. Türkiye’nin yüzde 44’ü birinci derece deprem bölgesinde yaşıyor. Yüzde 26’sı ise ikinci derece deprem bölgesinde. Olası bir İstanbul depremi ise İstanbul’un yanı sıra Kocaeli ve Bursa’yı da derinden etkileyecek.

Afet Yönetimi, organizasyonel dayanıklılık, iletişim ve çalışan odaklı projeler olmak üzere dokuz ana başlık altında deprem hazırlıklarına başladık. Bu çerçevede 2024 yılında yönetici kadrolarımızı Ankara’ya göndereceğiz. Hasar, reasürans ve bilgi teknolojileri ekibimizi Ankara’ya yönlendireceğiz. Amacımız herhangi bir deprem durumunda operasyonlarımızı kesintisiz bir şekilde sürdürmek. Kamu ve özel sektör dahil tüm kuruluşların buna yönelik planlarını şimdiden yapması gerektiğine inanıyorum.”

Anadolu Sigorta, orman yangınlarıyla mücadeleye destek oluyor.

Anadolu Sigorta, “Ormanın Gözleri” projesiyle orman yangınlarını erken tespit ve müdahaleye destek oluyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülen proje kapsamında 245 bin hektar alan gözetlenecek.

‘Ormanın Gözleri’ projesi yangına erken müdahalede hayati önemi bulunan gözetleme kulelerinin yenilenmesini ve yeni insansız yangın gözetleme kuleleri yapımına destek oluyor. Geçen yıl aralık ayında ilk startı Adana’da veren şirket, 2023 yılında ise Muğla, Antalya, Çanakkale ve Adana’daki ikinci kule olmak üzere dört adet gözetleme kulesini daha hizmete sunacak.

Editör: Evrim Tuna Şahin