2022 yılı Yaz aylarına girerken Bucak'ta İshal-Kusma vakaları baş göstermeye başladı.
Bu vakalar son günlerde artarak devam ediyor. Çoçuklarda bu hastalık erken baş gösteriyor.  
Bucak'ta da vatandaşlar bu hastalığın son günlerde giderek arttığını ve daha dikkatli olunması gerektiğini vurguladılar. Vatandaşlar Genellikle mide bulantısı,Peşpeşe kusmalar, iştahsızlık, karın ağrıları ve baş ağrısı gibi ağrıların çoğaldığını dile getirdiler.

Özellikle yaz aylarınını gelmesi ile birlikte sebze ve meylerin yıkanmadan yenmesi, evlerde kullandığımız şebeke suları, el ayak temiliğinin iyi derece de yapılmaması, dışardan çeşmelerden getirdiğimiz ve damacanalarda uzun süre kullandığımız doğal sular, sıcak günlerde fazla güneşte kalmak, uygun şartlarda saklanmamış gıda ürünleri, süt ve süt ürünleri ve kirlenmiş su kaynakları bu salgınların ana nedenidir.Bu ortamlarda üreyen virüs ve bakteriler genellikle ağız yoluyla insanlara bulaşır. Bazı gastroenterit virüsleri ise ender olarak Solunum yoluyla da bulaşabiltmektedir.

KUSMA VE İSHAL HASTALIĞI NEDİR?

Ani başlayan kusma, ishal ve ateş tablosuna ‘Akut Gastroenterit Hastalığı’ denir. Havaların ısınması ile tüm dünyada Gastroenterit kusma-ishal salgınlarının görülmesi olağan bir durumdur. Hastalık virüs ve bakterilerin insanlara bulaşması ile ortaya çıkar.

 HANGİ YOLLARLA BULAŞIR?

Uygun şartlarda saklanmamış gıda ürünleri, süt ve süt ürünleri ve kirlenmiş su kaynakları bu salgınların ana nedenidir. Bu ortamlarda üreyen virüs ve bakteriler genellikle ağız yoluyla insanlara bulaşır. Bazı gastroenterit virüsleri ise ender olarak Solunum yoluyla da bulaşabiltmektedir.

İLK BELİRTİLER NE ZAMAN BAŞLAR?

Alınan mikrobun türüne ve miktarına bağlı olarak ilk belirtilerin görülmesi bir saat içinde de başlayabilir bazen iki-üç gün sonrasına bile sarkabilir.
Bu hastalık grubunda yüksek ateş, baş ve eklem ağrıları ve serum tedavisi gerektirecek derecede sıvı kaybı yaygındır. Özellikle küçük çocuklarda yaygın olarak görülen çok sayıda sulu dışkılamalar, beslenme bozuklukları ve ateş ile seyreden ‘Rotavirüs’ enfeksiyonu gastroenterit nedenlerinden birisidir. Aşısı olmayan küçük çocuklarda tehlikeli derecede sıvı kaybına neden olduğundan genellikle hastane yatışı ve serum tedavisi gerekmektedir.
 

GASTROENTERİT (KUSMA-İSHAL) HASTALIĞININ TEDAVİSİ NASIL YAPILMALIDIR?

Özellikle küçük çocuklarda kusma ve ishale bağlı olarak vücutta çok hızlı bir şekilde sıvı kaybı gelişir. Sıvı kaybını önlemek için öncelikle kusma refleksinin durdurulması gerekir. Bunun için çocuğun yaşına uygun mide bulantısı ve kusma önleyici ilaçlar kullanılır. Bu süreçte boş mideye fazla su-sıvı yüklemesi (mide boşalma fonksiyonları bozulduğu için) kusmaları artırabilir. Tedavi süresince yarı-katı gıdalar aralıklarla verilmeli, şekerli, yağlı gıdalardan kaçınılmalıdır. Kola, soda, meyve suyu veya şekerli su vermek doğru değildir. Erişkinlerde zaman zaman ishali durdurmak için önerilen ilaçların  hiçbir yaş grubu için kullanımı doğru değildir. Bunun yerine ishal için etkene yönelik tedavi (hastalığın türüne göre gerekirse antibiyotik), probiyotik, yağsız şekersiz ve laktozsuz diyet ve uygun sıvı takviyesi önerilir. Aşırı sıvı kaybı varsa ağız yoluyla veya damar yoluyla özel serumlar verilebilir. Dışkı içeriğini yoğunlaştırıcı yeni nesil ilaçlar çocuklarda uzamış  ishal tedavisinde kullanılabilir. Bu Gastroenterit etkenlerinin çoğunun Virüsler olması nedeniyle Tifo ve Ağır Koli Basili enfeksiyonlarının haricinde tedavide antibiyotik kullanılmaz. Antibiyotiklerin gereksiz kullanımı barsak florasını bozarak ishalin artmasına neden olur.