Türkiye’de 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler için gözler Ankara ve İstanbul'da AK Parti'nin çıkaracağı adaylara çevrildi.

Gazeteci İsmail Saymaz 5 Ocak'ta açıklanacak adaylar hakkındaki kulis bilgilerini köşesine taşıdı.

İki büyük kentte hâlâ adayın açıklanmamış olması dikkat çekerken Sözcü yazarı İsmail Saymaz, belediye başkan adaylarını 5 Ocak’ta açıklaması beklenen AK Parti’nin İstanbul ve Ankara için isimleri netleştirdiğini yazdı.

Buna göre, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’un adaylığı kesinleşti.

İstanbul’da da İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yüzde 70, Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan’ın yüzde 30 şansı olduğu ifade ediliyor.

Yerlikaya'nın adaylığına sıcak bakmadığını ifade eden Saymaz, “Yerlikaya’nın Konyalı olması, valilik dışında İstanbul’la hiçbir bağının bulunmaması bir dezavantaj” diyerek şunları yazdı:

Yerlikaya’nın muhaliflerin gönlünü çalmaya ilişkin paylaşımları AK Partilileri öfkelendirirken, adı İBB adaylığına geçtiği için muhalefette de ona eleştiriler artıyor.

Yerlikaya’nın Habur rezaleti günlerinde Şırnak Valisi olduğu, Kadir Mısıroğlu’nun cenazesine katıldığı, İBB’ye kayyum atandığı gün başkanlık odasındaki Atatürk portresini kaldırttığı hatırlatılıyor.

Saylamaz “Son dakikada tombaladan Ergün Turan çıkarsa şaşırmam” yorumunu yaptı.

Saymaz’a göre ismi adaylık için zikredilen eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu’ya şans verilmiyor.

Ak Parti Belediye Adayları

Turgut Altınok Kimdir ?

Gençlik yıllarından itibaren Ülkü Ocakları'nda görev almaya başlayan Turgut Altınok henüz 25 yaşında Milliyetçi Çalışma Partisi Keçiören İlçe Başkanlığına, hemen akabinde de Ankara İl Başkanlığı ve Merkez Yürütme Kurulu üyeliklerine seçildi. 12 Eylül Darbesi'nden sonra Milliyetçi Hareket Partisi'nde Genel Sekreterliğe kadar yükselen Turgut Altınok, 1994 yerel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi'nden Keçiören Belediye Başkanı seçildi. 16 Ocak 1999 tarihinde Keçiören Belediye Başkanlığı için tekrar adaylığını kabul etmeyen MHP'den istifa etti ve 17 Ocak 1999 tarihinde Fazilet Partisi'ne katıldı.1999 yerel seçimlerine Fazilet Partisi Keçiören Belediye başkan adayı olarak giren Turgut Altınok, yeniden Keçiören Belediye Başkanı seçildi.

28 Şubat süreci sonucunda Fazilet Partisi'nin kapatılması ve yerine Saadet Partisi'nin kurulması üzerine Abdullah Gül önderliğindeki yenilikçi kanatla birlikte AK Parti'nin kurucuları arasında yer aldı ve 2004 yerel seçimlerinde AK Parti'den tekrar Keçiören Belediye Başkanlığı'na seçildi. 29 Mart 2009 Türkiye yerel seçimlerinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile girdiği Büyükşehir Belediye başkan adaylığı yarışını kaybeden Altınok, partisinden gelen yeniden Keçiören Belediye başkan adaylığı teklifini de geri çevirerek aday olmadı.

28 Haziran 2013'te AK Parti'den istifa etti. 2014 yerel seçimleri için adı birçok parti ile anılan Turgut Altınok yaptığı açıklama ile Büyük Birlik Partisi'nden, Keçiören Belediye Başkanlığı'na aday olduğunu duyurdu. %30,3 alarak seçimi ikinci sırada bitirdi. 2019 yerel seçimlerinde Keçiören Belediye Başkanlığı için AK Parti'ye dönerek aday olmuş ve kazanmıştır.

kaynak: wikipedia

Ali Yerlikaya Kimdir ?

Ali Yerlikaya, 11 Ekim 1968'de Konya'nın Selçuklu ilçesinde doğdu. Memleketi Kadınhanı, Meydanlı köyüdür. 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. 1990 yılında İçişleri Bakanlığı kaymakam adaylığı görevine başladı. Felahiye, Erzin, Derebucak, Hilvan ve Sarıkaya kaymakamlıkları, İçişleri Bakanlığı hukuk müşavirliği, Sağlık Bakanlığı personel genel müdürlüğü, Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) Yönetim Kurulu üyeliği yaptı.

Sırasıyla 30 Kasım 2007'de Şırnak, 13 Mayıs 2010'da Ağrı, 3 Ağustos 2012'de Tekirdağ, 19 Şubat 2015'de Gaziantep ve son olarak 27 Ekim 2018 tarihinde İstanbul valiliğine atandı.

Yüksek Seçim Kurulunun 2019 Türkiye yerel seçimleri itirazlarını değerlendirmesi sonucu İstanbul seçimlerini iptal etmesi nedeniyle 7 Mayıs 2019'da İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilerek vekâleten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına getirildi. 27 Haziran'da görevi, yeniden seçilen Ekrem İmamoğlu'na devretti.

2023 genel seçimlerinde yeniden cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni kabinede içişleri bakanı olarak görevlendirildi.

kaynak : wikipedia

Kaynak: rudaw.net