Türk-İş Araştırması: Açlık ve Yoksulluk Sınırları Kasım Ayında Yükseldi

Araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için gereken aylık gıda harcaması tutarı olan açlık sınırı 14.025 liraya çıktı. Bunun yanı sıra, ailenin giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık gibi zorunlu diğer harcamalarını içeren yoksulluk sınırı ise 45.686 lira 81 kuruş olarak belirlendi. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 18.239 lira 8 kuruş olarak hesaplandı.

Enflasyon Ve Açlık Sınırı

Gıda Fiyatlarındaki Değişimler ve Temel İhtiyaçların Maliyeti

Süt fiyatlarındaki artış yüzde 8,5 olarak gerçekleşti ve marketlerde ortalama litre fiyatı 34,5 lira oldu. Diğer yandan, peynir ve yoğurt fiyatları önceki seviyelerini korurken, dana kıyma ortalama 331 lira, dana kuşbaşı ise ortalama 356 lira olarak satıldı.

Tavuk fiyatları kilogram başına ortalama 69 lira olarak belirlenirken, yumurtanın fiyatı ise geçen aya göre gerileyerek ortalama 3,77 liraya düştü. Kuru baklagillerin tamamında ise artış gözlendi. Nohut fiyatları yüzde 21 artarak kilogram başına ortalama 85 liraya yükseldi.

Ankara'da 200 gram ekmek fiyatı 7 lira olarak devam ederken, dört kişilik bir ailenin aylık sadece ekmek masrafı 735 lira olarak hesaplandı. Sebze fiyatlarında ise köy biberi ve karnabahar önemli fiyat düşüşleri yaşadı. Geçen ay köy biberi ortalama 35 lirayken, bu ay ortalama 20 liradan satıldı. Karnabaharın kilogram fiyatı ise geçen ay ortalama 37,5 lira iken, bu ay ortalama 20 liraya düştü. Tereyağı fiyatları da bu ay yüzde 6 arttı.

yoksulluk sınırı

Türk-İş'in Değerlendirmesi

Türk-İş'in kasım ayı araştırması, gıda ve temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarındaki artışın ailelerin maddi yükünü artırdığını gösterdi. Açlık ve yoksulluk sınırlarındaki bu yükseliş, geçim sıkıntısı yaşayan aileler için daha fazla zorluk anlamına geliyor.

Kaynak: Türk-İş