Bu kural, 1990’larda ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından çürütülmüştür. FDA, yiyeceklerin yere düştüğünde 5 saniye içinde mikroplarla kirlenebileceğini ve bu nedenle yenmemesi gerektiğini belirtmiştir.

5 saniye kuralının doğruluğu ile ilgili yapılan araştırmalar, bu kuralın doğru olmadığını göstermektedir. Bu araştırmalara göre, yiyecekler yere düştüğünde mikroplarla kirlenebilir, ancak kirlenme süresi yere düşen yiyeceğin türüne, yüzeyin türüne ve ortam koşullarına bağlı olarak değişir.

Yere düşen bir yiyeceğin mikroplarla kirlenme riskini azaltmak için alınabilecek önlemler:

  • Yiyecekleri yere düşürmekten kaçının
  • Yiyecekleri yere düşürürseniz, mümkün olan en kısa sürede yerden alın
  • Yiyeceğin yere temas eden kısmını kesin
  • Yiyeceği iyice yıkayın

5 Saniye Kuralı Nedir Uygulamak Ne Kadar Doğru

5 saniye kuralı, yiyeceklerin mikroplarla kirlenme riskini azaltmanın bir yolu değildir.  Yere düşen bir yiyeceğin yemek için güvenli olduğu sonucuna varmadan önce, yukarıdaki önlemleri almak önemlidir.

5 saniye kuralının doğruluğu ile ilgili bazı araştırma sonuçları:

2015 yılında yapılan bir araştırmada, yere düşen bir sandviçin, 2016 yılında yapılan bir araştırmada yere düşen bir elmanın, 2017 yılında yapılan bir araştırmada ise yere düşen bir çikolatanın 5 saniye içinde mikroplarla kirlendiği tespit edilmiştir.

Bu araştırmalar, yere düşen bir yiyecek 5 saniye içinde kirlenebileceğini göstermektedir. Bu nedenle, yiyeceklerin yere düştüğünde 5 saniye içinde yemek için güvenli olduğu sonucuna varmadan önce, önlem almak önemlidir.