Halk TV'de yer alan, Sigorta ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun eski başkanı Mehmet Akif Eroğlu, 2024'te uygulanacak trafik sigortası düzenlemelerini detaylı bir şekilde açıkladı. Eroğlu'na göre, sigorta şirketlerinin zorunlu trafik sigortası teklif sunma zorunluluğu 2024'te kaldırılacak. 2023'te alt yapı çalışmalarının yapıldığı bu düzenleme, sistemi değiştirecek.

Trafik sigortası

Eroğlu, trafik sigortası uygulamasında yapılacak düzenlemeler ve planlanan değişiklikler hakkında bilgi verdi. Şu an için belirlenen yol haritasının birinci aşamasını açıklayan Eroğlu, bireylerin trafikteki davranışlarını ve bu davranışların neden olduğu zararları azaltmak için müdahale edilmesi gerektiğini vurguladı.

Trafik sigortası

Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin son kararının, sigorta kanununda ikinci bir düzenleme yapma imkanını ortadan kaldırdığını belirten Eroğlu, artık tazminat hesaplamalarının mevzuata konulamayacağını ve mahkeme pratiğinin gözetilerek sektör ödemelerinin buna göre yapılacağını ifade etti. Trafikteki zararların kaynaklarına odaklanarak hızlı bir çözüm süreci hedeflendiğini dile getirdi.

Trafik sigortası

Eroğlu'nun açıklamalarına göre, trafik kazalarının azaltılmasından başlayarak tahkim sistemi, eşdeğer parça kullanımı gibi aşırı hasar üreten alanları da kapsayacak bir süreç planlanıyor. İlk olarak kişiye özel poliçeler, müşteri davranışlarını etkileme ve doğrudan tazmin gibi adımlar atılacak. Daha sonra sürücü profiline göre tekliflerin serbest tarife ile sunulması hedefleniyor.

Trafik sigortası

Eroğlu, zorunlu trafik sigortasının araç sahipleri için sorun oluşturduğunu ve şirketlerin bu dengesizliği düzeltmeye çalıştığını belirtti. Bu bağlamda, yeni bir uygulama üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

Eroğlu'nun detayları şu şekilde:

Eğer mevcut genelgelerle istediğimiz sonuca ulaşamazsak, bir trafik operasyon merkezi kurmayı planlıyoruz. Altyapımız hazır. Bu platformda sigorta şirketlerinin zorunlu olarak teklif vermesini kaldıracağız. Müşteri acenteye geldiğinde, şirket yapacak veya yapmayacak diyecek. Poliçe talebi operasyon merkezine gönderilecek. Talep edenin bilgileri 27 trafik sigortası satan şirket tarafından görülecek. Teklif verip vermemek tamamen serbest olacak. Teklif verildiyse beklemeden 5 dakikada poliçeleştirilecek. Eğer hiçbir sigorta şirketi teklif vermezse, bir önceki sigorta şirketinin üzerinden havuza atılacak, bütün sektöre dağıtılacak.

Kaynak: Evrim Tuna Şahin