Yıl içerisinde en uzun gece ve en uzun gündüz olarak bildiğimiz bazı günler vardır. Bazı günleri de gece gündüz eşitliği olarak biliriz. Bu günler nadirdi. işte gece gündüz eşitliği olan günlere ekinoks denir. Peki Ekinoks günleri ne zaman?

Ekinoks yılda 2 gün gerçekleşmektedir. İşte konu hakkında merak edilenler...

Ekinoks nedir?

Ekinoks, güneş ışınlarının dünyanın ekvatordan geçtiği ve gece ile gündüzün eşit olduğu anlamına gelir. Yılda iki kez gerçekleşen ekinoks olaylarından biri ilkbahar ekinoksu, diğeri ise sonbahar ekinoksudur. İlkbahar ekinoksu Mart ayının ortalarında, sonbahar ekinoksu ise Eylül ayının ortalarında gerçekleşir. Ekinoks anında güneş, gökyüzündeki noktalardan biri olan Dünya'nın ekvatoruna dik açı yapar ve bu nedenle gece ile gündüz süreleri neredeyse eşit olur. Ekinoks, astronomik olaylar arasında önemli bir dönemeçtir ve mevsimlerin değişimini işaret eder.

Ekinok günleri ne zamandır?

İlkbahar ekinoksu genellikle 20 veya 21 Mart tarihlerinde gerçekleşirken, sonbahar ekinoksu ise genellikle 22 veya 23 Eylül tarihlerinde gerçekleşir. 

23 Eylül'de Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur.

21 Mart'ta uzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur.

Kuzey Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart İlkbahar Ekinoksu - 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'dur.

Güney Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart Sonbahar Ekinoksu - 23 Eylül İlkbahar Ekinoksu'dur.

Kaynak: HABER MERKEZİ