Asgari ücret ve enflasyon ilişkisi

Milliyet'te yer alan bir habere göre, Ekonomist Muhammet Bayram, enflasyonun son dönemde artış hızının azaldığını vurguluyor. Özellikle Temmuz'dan Eylül'e kadar olan aylarda enflasyon oranlarının düşüş gösterdiğini belirtiyor. Ekonomist Bayram, "Son açıklanan enflasyon oranına göre üç aylık kümülatif rakam yüzde 25'lere tekabül ediyor. Daha üç aylık enflasyon rakamı belli olmadı, ancak enflasyonla ilgili yükseliş trendinin son bulduğunu söyleyebiliriz" 

Temmuz ayına ilişkin enflasyon oranı 9.49’du. Sonrasında ağustosta yüzde 9.09 çıktı. Eylülde neredeyse yarı yarıya artış hızı azaldı yüzde 4.75 şeklinde açıklandı.

2024 Asgari Ücret Bombası! İşçileri Sevindirecek Rakamlar Ortaya Çıktı! (1)Asgari ücret ne kadar olacak?

Buna göre Ekonomist Bayram, "En düşük 15 bin 500 TL ile 16 bin TL arasında halihazırda net asgari ücretin olabileceğini düşünüyorum." dedi

2024 Asgari Ücret Bombası! İşçileri Sevindirecek Rakamlar Ortaya Çıktı!

Asgari ücret yüzde kaç artacak?

Son altı ay içerisindeki enflasyon farkının yüzde 40 civarında olacağı tahmin ediliyor. Ancak bu sadece bir tahmin ve resmi bir açıklama beklendiği için kesin bir bilgi değildir.

Sonuç olarak, 2024 asgari ücreti henüz resmi olarak açıklanmamış olsa da, enflasyon, geçim endeksleri ve rekabet koşulları gibi faktörler dikkate alınarak belirlenecektir. İşçi ve işverenler, bu açıklamayı beklerken asgari ücretin gelecek yılın ekonomik şartlarına uygun bir şekilde belirlenmesini bekliyor.

Editör: Evrim Tuna Şahin