Milyonlarca özel sektör çalışanı, 2024 yılı için zam oranlarını merak ediyor. Asgari ücret zammı beklenmeyen sektörlerde zam oranları açıklanmaya başladı. Bazı sektörleri büyük zam bekliyor.

Ortalama yüzde 50 zam

Özel sektörde zam oranları asgari ücret zammına paralel olarak ilerliyor. Ancak bazı şirketler asgari ücret artışını beklemeden zam oranlarını açıklıyor. Özel sektörde zam oranları açıklanmaya başladı. Genel olarak yüzde 50'lik bir artıştan söz edilebilir.

Sigorta sektöründe yüzde 71

2024'te ortalama yüzde 50 zam yapılması gündemde. Ancak bazı sektörlerde bu oran yüzde 70 seviyelerine çıkıyor. Sigorta sektöründe yeni yılda yüzde 71 zam yapılması hedefleniyor.

Otomotiv sektöründe yüzde 64

Zam oranı yüksek olan diğer bir sektör ise otomotiv. Bu alanda çalışanlara yüzde 64 oranında zam yapılması bekleniyor. Kimya sektöründe de zam oranı yüzde 60'ı bulacak.

Holdinglerde yüzde 56

Holdinglerde zam oranı yüzde 56 iken, sağlık ve ilaç sektöründe çalışanları yüzde 55'lik zam bekliyor. Maden sektöründe ise yüzde 51'lik artış söz konusu olacak.

Diğer sektörlerde yüzde 50

Otomotiv ana sanayi, bankacılık, teknoloji, finansal hizmetler, lojistik, perakende, hizmet sektörü çalışanları ise 2024'te yüzde 50 zam alacak.

En çok zam yapan sektörler

Geçtiğimiz yıl en çok zam yapan sektörler yüzde 115'le lojistik, yüzde 114'le perakende, yüzde 108'le enerji sektörü olmuştu.

En fazla ücret artışı gösteren iş kolları

En fazla ücret artışı gösteren iş kolları ise tedarik zinciri, üretim ve mühendislik olarak sıralandı. Firmaların en fazla bütçe ayırdığı yeni mezun rollerinde ise yapay zeka ve teknolojinin öncelik kazandığı görülüyor.

Maaşların en yüksek olduğu il

İstanbul en çok ücret alan bölge konumunda. Buna karşılık, İzmir ve Ankara bölgeleri ile İstanbul arasındaki ücret farkı her geçen yıl kapanmaya devam ediyor.

Yeni mezun ve genel müdür arasındaki ücret farkı

Yeni mezun ve genel müdür arasındaki ücret farkı da birbirine yaklaşmaya devam ediyor. Geçen sene 14 kat olan farkın bu sene 13 kata düştüğü gözlemleniyor.

Zam bir kere yapılacak

Firmaların 2022'de yüzde 63'ünün 2023 yılında ise yüzde 67'sinin yılda iki kere ücret zammı gerçekleştirdiğine dikkat çeken Mercer Türkiye ve Doğu Akdeniz Kariyer Bölge Lideri Şadiye Azışık Kılcıgil, “Yıl içinde üç veya daha çok kez zam yapan firmaların oranı 2022 yılında yüzde 34, 2023 yılında ise yüzde 26 idi.

2024 yılındaysa firmaların yüzde 59'unun yıl içerisinde bir kez, yüzde 33'ünün iki kez ve yüzde 8'inin ise üç veya daha fazla sayıda zam yapmayı planladığını görüyoruz. Firmaların yüzde 79'u ise Ocak ayında 2024 ücret artışını gerçekleştirmeyi düşünüyor. 2023 yılında yüzde 78 olan Temmuz ayında zam yapma oranı ise bu yıl yüzde 32’ye geriledi” dedi.

Sonuç

2024 yılında özel sektör çalışanları için ortalama yüzde 50 zam bekleniyor. Ancak bazı sektörlerde bu oran daha da yüksek olabilir. En çok zam yapan sektörler arasında sigorta, otomotiv ve kimya sektörleri yer alıyor. Firmaların yüzde 59'u 2024 yılında sadece bir kez zam yapmayı planlıyor.

Kaynak: İREM TEKİN