Rapora göre, Türkiye'nin neredeyse her gün yeni bir kadın cinayetiyle karşı karşıya kaldığına dair acı verici istatistikler ortaya koydu. KCDP'nin verilerine göre, 2023 yılında 315 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 248 kadın ise şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Kadın cinayetlerinde kullanılan yöntemler arasında, öldürülen kadınların %55'inin ateşli silahlarla öldürüldüğü belirtildi. Öldürülen kadınların %41'i evli oldukları erkekler tarafından katledildi; bu kadınlar arasında boşanma aşamasında olanlar da bulunmaktaydı.

Raporda ayrıca, şüpheli ölümlerin %19'unun yüksekten düşme şeklinde gerçekleştiği ve faillerin cinayetleri örtbas etmeye çalıştıkları ifade edildi. Raporda, bazı cinayetlerin aslında gizlenen kadın cinayetleri olduğu ve etkin bir soruşturma yürütüldüğünde şüpheli ölümlerin azalacağı belirtildi.

KCDP Genel Sekreteri Fidan Ataselim, kadınların hala vahşice öldürüldüğünü belirterek, kadına yönelik şiddetin çoğunlukla en yakın çevreden geldiğine dikkat çekti. Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Şube Müdürü Sibel Özdemir ise bugüne kadar 4.500 vakanın elektronik kelepçeyle izlendiğini ve şu anda 670 kişinin aktif olarak takip edildiğini bildirdi.

KADES'e yapılan ihbarların sayısı da dikkat çekiciydi. 2018'de başlatılan KADES uygulaması bugüne kadar 6 milyona yakın kadın tarafından indirildi ve yaklaşık 1 milyon ihbarın gerçek olduğu kaydedildi. Öte yandan, Türkiye'de kadın ve kız çocuklarının %46'sının çevrim içi ısrarlı takibe maruz kaldığı bildirildi.

Kaynak: Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu