Raporda, Gazze ve İsrail'deki çatışmalarda öldürülen 68 gazetecinin, bu yıl öldürülen gazetecilerin yüzde 72'sini oluşturduğu belirtildi.

Dünyada En Az 94 Gazeteci Öldürüldü

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), 2023 yılında dünya genelinde en az 94 gazetecinin öldürüldüğünü açıkladı. Raporda, Gazze ve İsrail'deki çatışmalarda öldürülen 68 gazetecinin, bu yıl öldürülen gazetecilerin yüzde 72'sini oluşturduğu belirtildi.

2023 Yılında Dünya Genelinde 94 Gazeteci Öldürüldü

IFJ, Gazze'deki savaşın, 1990'dan bu yana görev başında öldürülen gazetecilerin sayısını kayıt altına almaya başladığından bu yana gazeteciler için en ölümcül çatışma olduğunu açıkladı. Raporda, Gazze'de 7 Ekim'den bu yana günde birden fazla gazetecinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Ukrayna'da da savaşın başlamasından bu yana 3 gazeteci öldürüldü. Suriye'de 3, Afganistan'da 2, Filipinler'de 2, Hindistan'da 1, Çin'de 1 ve Bangladeş'te 1 gazetecinin de öldürüldüğü bildirildi.

IFJ, Kuzey ve Güney Amerika'da öldürülen gazetecilerin sayısında ise geçtiğimiz yıla kıyasla önemli bir düşüş olduğunu belirterek, 2022'de 29 gazetecinin hayatını kaybettiğini, 2023'te ise 7 gazetecinin öldürüldüğünü duyurdu. Bölgede 3 Meksikalı, 1 Paraguaylı, 1 Guatemalalı, 1 Kolombiyalı ve 1 ABD'li gazetecinin öldürüldüğü ifade edildi.

2023 Yılında Dünya Genelinde 94 Gazeteci Öldürüldü (1)

Afrika'da da Kamerun'da 2, Sudan'da 1 ve Lesotho'da 1 gazetecinin öldürüldüğü bildirildi.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, gazetecilerin korunması ve sorumluların yargılanması için uluslararası topluma eyleme geçilmesi çağrısında bulundu.