Hazine ve Maliye Bakanlığı, Mersin'de kira geliri potansiyeli bulunan konutları belirlemek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Vergi ödemelerinden kaçınılan kira gelirlerini engellemek hedeflenerek, vergi daireleri tarafından tebligatlar gönderilmeye başlandı. Beyanname uyumsuzluğu tespit edilen mükelleflere karşı yasal işlemler başlatıldı.

Maliye Bakanlığı, 2023 yılı kira gelirlerinin vergi dışı bırakılmasını engellemek amacıyla başlattığı çalışma kapsamında, yaklaşık 2 milyon konuta tek tek giderek, bu konutların kullanıcılarını tespit edecek.

Akrabaya Bırakılan Daire İçin Gelir Vergisi Ödenir mi? Akrabaya Bırakılan Daire İçin Gelir Vergisi Ödenir mi?

Mal sahipleri incelenecek

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden sağlanan veriler karşılaştırılarak, kira geliri elde edebilecek potansiyele sahip olan yaklaşık 4,5 milyon konut, kiracı ve mal sahipliği açısından detaylı bir analizden geçirildi.

Konutlarda ikamet edenler ile bu konutların mal sahipleri arasında bir karşılaştırma yapılıp, mal sahiplerinin anne, babası, çocukları ve kardeşlerinin yaşadıkları konutlar belirlendi. Kira gelirlerinden dolayı yıllık gelir vergisi beyannamesi verilen konutlar düşüldüğünde ise yaklaşık 2 milyon konutun kira geliri potansiyeline sahip olduğu belirlendi.

Kira Tavan Zam Oranları Belli Oldu Kira Tavan Zam Oranları Belli Oldu

Tebligatlar gönderiliyor!

Kira gelirlerinin vergi dışı bırakılmasını engellemek amacıyla başlatılan çalışma kapsamında, vergi daireleri belirlenen adreslere tebligat gönderilecek. Tebligatları alan kiracılardan vergi dairelerine başvuruda bulunmaları istenmekte ve gerekli bilgiler elektronik ortama aktarılıyor. Yapılan kontroller sonucunda beyannamelerinde uyumsuzluk tespit edilen veya hiç beyanname vermeyen mükelleflere karşı yasal işlemler başlatılacak. Bu kapsamda tebligatlar gönderilerek süreç başlatıldı.

Kaynak: Evrim Tuna Şahin