Son dönemde kakao fiyatlarında yaşanan yükseliş ivmesi dikkat çekiyor. Kakao fiyatları ton başına 9 bin doları aşarak 46 yılın en yüksek seviyesine ulaştı ve bu seviye bakır fiyatlarını geride bıraktı. Mart ayında görülen yüzde 50'ye varan artış, piyasa uzmanlarının fiyatların 10 bin dolara çıkma olasılığına işaret ediyor.

Bloomberg Intelligence Analisti Diana Gomes, 2025 Paskalya döneminde çikolata fiyatlarının daha da yükselebileceğine dikkat çekti. Fiyatlardaki bu yükseliş, çiftçilerin kakao çekirdeklerini yerel tüccarlara satması ve ardından bu çekirdeklerin işleme tesislerine veya küresel tüccarlara satılmasıyla küresel tedarik zincirinin bozulmasına neden oldu.

Normalde düzenlemelere tabi olan kakao piyasasında, tüccarlar ve kakao işleme tesisleri, kakao çekirdeklerini yerel tüccarlardan önceden belirlenmiş fiyatlarla satın alıyorlardı. Ancak bu yıl yaşanan kıtlık döneminde, yerel tüccarlar kakao çekirdeklerini güvence altına almak için çiftçilere tarla fiyatı üzerinden prim ödemeye başladılar.

Bu durum, küresel tüccarların çikolata şirketlerine olan yükümlülüklerini yerine getirmek için kakao çekirdeklerini herhangi bir fiyattan satın almalarına yol açtı. Bu da yerel işleme tesislerinin genellikle kakao çekirdeği sıkıntısı çekmesine sebep oldu. Fildişi Sahili ve Gana gibi ülkeler, yerel fabrikalara ucuz kredi vererek veya kakao çekirdeği miktarını sınırlayarak onları korumaya çalıştılar.

Kaynak: HABER MERKEZİ